Maak dit jaar nog gebruik van vrijstelling schenkbelasting!

Overweegt u uw kind, kleinkind, neef, nicht of goede vriend financieel te helpen bij het aankopen, verbouwen of aflossen van zijn of haar woning? De maatregel waarbij mensen belastingvrij een ton kunnen schenken aan familie of vrienden wordt niet verlengd en loopt 31 december af. Mocht u een hoger bedrag willen schenken, doe dit dan voor 1 januari 2015.

Het schenken van maximaal een ton aan anderen kan dit jaar belastingvrij. Tot en met 31 december 2014 is de vrijstelling van de schenkbelasting voor een eigen woning tijdelijk verruimd. Bovendien hoeft de ontvanger niet meer tussen de 18 en 40 jaar te zijn en hoeft er ook geen familieband te bestaan.

De ontvanger hoeft dat bedrag niet per se te besteden aan de aankoop van een eigen woning. Hij of zij heeft meerdere opties:

  • aankoop, verbetering of onderhoud van uw eigen woning
  • aflossing van de eigenwoningschuld
  • aflossing van een restschuld van de verkochte eigen woning
  • afkoop van rechten van erfpacht, opstal of beklemming

Alleen de eigenaar van de woning kan de schenking gebruiken. Gaat het om de aankoop van de eerste woning, dan betekent dit dus ook dat de woning voor 1 januari in bezit moet zijn.

De maatregel bleek een groot succes. Er is in de eerste helft van het jaar 50.000 keer gebruik van gemaakt, terwijl was uitgegaan van 20.000 mensen. Inmiddels is duidelijk dat de regeling niet wordt verlengd. Dus wilt u een hoger bedrag schenken, doe dit dan voor 1 januari!

schenking

Plaats een reactie